Taman Herba x FRIM

Beberapa bulan yang lalu, pihak pengurusan Sahom Valley Resort telah mengambil inisiatif untuk mendapatkan khidmat nasihat daripada pihak Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) untuk menaiktaraf Taman Herba yang sedia ada. Ini adalah untuk menambahkan lagi tarikan di Sahom Valley Resort di samping kemudahan-kemudahan penginapan dan aktiviti-aktiviti yang sedia ada.

Lawatan pertama daripada pihak FRIM yang diketuai oleh Dr. Fadzureena bersama-sama pihak pengurusan Sahom Valley Resort pada awal bulan Januari meliputi sesi perbincangan dan lawatan tapak di sekitar resort. Dalam lawatan kedua pula yang diketuai oleh Cik Madihah, bancian dan pengumpulan data telah dilaksanakan. Menerusi lawatan ini, terdapat lebih daripada 50 species herba telah dikenal pasti dan telah ditandakan.

Sesi pembetangan data oleh Cik Madihah

Seterusnya, pada awal bulan April, pihak FRIM telah membentangkan data-data yang telah dikumpul kepada pihak pengurusan Sahom Valley Resort dan pihak FRIM juga telah membentangkan kertas cadangan bagi menambah baik Taman Herba yang sedia ada.

Antara ‘tag’ nama pokok yang disediakan oleh pihak FRIM yang merangkumi ID, nama pokok serta kegunaannya dalam kehidupan seharian

Kami daripada pihak pengurusan Sahom Valley Resort amat berbesar hati dengan usaha dan kunjungan daripada pihak FRIM yang banyak membantu kami dalam cubaan kami untuk menghidupkan semula Taman Herba yang sedia ada di resort kami. Kami akan cuba sebaik mungkin untuk mewujudkan Taman Herba yang dapat menjadi hub rujukan kepada kesemua lapisan masyarakat termasuk pengunjung, pelajar, malah penyelidik setempat.

Dari kiri: Wakil SVR (Tn. Hj. Shariff Ali, Encik Nasaree) bersama-sama pihak FRIM (Encik Mohd Afendi Hussin, Cik Madihah Muhammad Nawi, Dr. Fadzureena Jamaludin)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *