5 Kelebihan Buluh Sebagai Asas Binaan

resort kampar murah

Buluh merupakan bahan semula jadi yang sangat bagus untuk dijadikan bahan asas dalam pembinaan sesebuah bangunan atau fasiliti. Jika anda inginkan kelainan daripada batu bata dan simen, buluh ialah satu alternatif yang sangat baik! Mari kita lihat kelebihan-kelebihan buluh sebangan bahan binaan.

1. Mudah didapati

Buluh merupakan bahan semula jadi yang sangat mudah diperolehi, sama ada dikutip dari hutan atau ditanam sendiri. Oleh sebab yang demikian, penggunaan buluh secara tidak langsung dapat mengurangkan kos pembinaan.

2. Kuat

Jika diawet dengan betul, buluh dapat dijadikan tiang asas sesebuah binaan dan dapat bertahan untuk jangka masa yang lama. Ia juga boleh menampung berat yang tinggi.

3. Ringan

Berbanding kayu-kayu yang lain, buluh merupakan bahan yang ringan. Oleh sebab itu, ia tidak memerlukan jentera yang besar untuk mengendalikan kerja-kerja pembinaan. Selain itu, kos juga dapat dapat dikurangkan memandangkan ia tidak memerlukan begitu banyak tenaga kerja untuk mengendalikannya.

4. Mampan

Buluh boleh ditanam dengan mudah dan ia hanya memerlukan masa yang singkat untuk matang. Jadi, bahan ini merupakan bahan yang mampan dan bagus untuk ekonomi serta alam sekitar, jika hendak dibandingkan dengan kayu balak yang memerlukan masa yang lebih lama untuk matang.

5. Nilai Estetika

Keunikan dan keindahan kayu buluh menambah kepada nilai estetika sesebuah binaan. Contohnya, chalet-chalet Buluh yang terdapat di Sahom Valley Resort merupakan salah satu kebanggaan kami dan suasana di sekitar Kampung Buluh ini dapat mereplikasi suasana kampung orang asli yang susah didapati di tempat-tempat lain dalam era moden ini!

resort kampar murah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *